fredag 14 september 2012

Topp5-fredag #3: Stockholmssånger

Hösten har kommit på allvar i dag, med regn och rusk och allt vad det innebär. Det slog mig än en gång att "Stockholm har blivit kallt". Jag brukar komma att tänka på just den Orup-låten när det är kallt här i stan. Så i dag listar jag fem favoriter om Stockholm.

5. Alf - Gröna linjen

Alf kommer från Skåne och sjunger på skånska men oftast handlar det dock om Stockholm, då han bor här sen ett bra tag tillbaka. Hiten Gröna linjen är kanske inte hans bästa låt, men en utmärkt beskrivning av just gröna linjen. Han har en förmåga att alltid hitta rätt ord.

4. Olle Ljungström - Sthlm, Sthlm

Som så ofta annars är Olle Ljungströms lyrik skapligt abstrakt och rätt så svårfångad, men det finns ändå något talande i så gott som varje textrad. En av många Ljungström-favoriter.

3. Håkan Hellström - Sigge Skog

Egentligen en låt av Olle Adolphson, men det finns något visst med att Göteborgs stolthet sjunger den. En tvetydig hyllning till barn- och ungdomen som ifrågasätter människans förmåga att minnas och förvränga minnen. Finns även i finfin version av Svante Thuresson bland andra.

2. Orup - Stockholm

Alltså det finns väl egentligen inte så mycket att säga om detta Pet Shop Boys-doftande mästerverk. Det är tveksamt och Orup lyckats få till en låt så välkomponerad utöver Stockholm. En bitterljuv och alldeles förtjusande skildring av Sveriges huvudstad.

1. [ingenting] - Bergochdalbanan

Jag låter Anna Järvinen stå för motiveringen. Såhär lät det i Dramatens foajé för snart tre år sen innan [ingenting]s spelning.


Och så avslutningsvis en Spotify-lista med låtarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar