fredag 19 april 2013

Topp5-fredag #33: 33 minuter sci fi

Fem fina science fiction-kortfilmer som klockar in på 33 minuter. Det är bara att beskåda och beundra, för de är alla små mirakel på sina sätt och vis. Alla är relativt nya, jag har valt att fokusera på just såna även om det gjorts väldigt mycket bra under hela 1900-talet.

5. World Builder (Bruce Branit, 2007)

En fröjd att skåda när huvudpersonen bygger upp en holografisk värld. Det är väldigt tjusigt och skulle gå att jobba vidare med i oändlighet.



4. Legacy (Grzegorz Jonkajtys, 2008)

Supersnyggt animerat och en storslaget intressant idé som presenteras på blotta två minuter. Slutscenen är kanske uppenbar, men ändå så självklar på nåt sätt. Utmärkt.



3. Grounded (Kevin Margo och Barrett Meeker, 2011)

Snygg och smart. Det har dykt upp ett par långfilmer med tematik lik denna de senaste åren och i själva verket görs det lika effektivt här på sju minuter som på deras motsvarande 100.



2. Lifeline (Andres Salaff, 2009)

Väldigt vacker, både i sitt bildspråk med naivt tecknade animationer och i sin metafor. Det handlar om strävan och längtan, en kärlek för stor för att någonsin kunna ignoreras. Det handlar om att släppa taget helt, chansa, och hoppas på det bästa, för den kärleken är väl värd risken.



1. Ark (Arka, Grzegorz Jonkajtys, 2007)

Ni kanske känner igen regissörens namn från några filmer ovanför. Denna polack är en smärre mirakelman tydigen. Hans animationer är inte lika tekniskt avancerade i Ark som i Legacy, men de är extremt snyggt designade. Den har en unik och utpräglad visuell stil som ger den massor. Berättelsen berör, rent av. Det är stort att kunna berätta smått, och Ark gör det utomordentligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar